Gerst, haver, rogge en tarwe

Bovenstaande granen zijn de meest voorkomende die in Nederland verbouwd worden.
Haver tegenwoordig nog maar weinig. Misschien omdat er geen havermout op het ontbijt menu staat of omdat, en ik denk het laatste, er niet veel werkpaarden meer zijn die na gedane arbeid een portie haver krijgen.

Haver is voor velen het meest herkenbare graansoort met een aar waarin de graankorrels losjes aan twijgjes hangen.
Haver komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en het wordt waarschijnlijk al verbouwd sinds 7000 voor onze jaartelling.

De andere drie, gerst, rogge en tarwe hebben een volle aar.

Gerst is vooral te herkennen aan de lange pluimen aan de aar en dat aar al vroeg buigt.
van gerst is bekend dat het al sinds 7000 vC verbouwd wordt. oorspronkelijk komt het uit Syrië en Afghanistan.
Eerst als voedselgewas maar is verdrongen door de tarwe. Nu wordt het gebruikt als veevoeder en als grondstof voor bier.

Rogge heeft ook wel pluimen aan de volle aar maar veel minder lang, de aar buigt pas als de aar begint te rijpen. Verder is de plant blauwgroen.
De mens verbouwt roggen nog niet zo lang, vanaf 1800 – 1500 vC. Mogelijk als variant op het voedselgewas tarwe.

Als laatste het tarwe. Vrijwel geen pluimen aan de aar en de aar blijft rechtovereind staan.
Van tarwe is het bekend dat het al sinds 10.000 jaar vC werd verbouwd.
Het kwam voor van Syrië tot Zuid-Ethiopie.
Er zijn verschillende soorten tarwe die ieder hun toepassing hebben. Durum wordt gebruikt voor het bereiden van pasta.

About these ads
This entry was posted by luuk1945.

11 thoughts on “Gerst, haver, rogge en tarwe

  1. kan me herinneren dat ik ze als kind, in de zomervakantie op het platteland, nog allemaal in het echt heb gezien.

  2. Hier staat alleen nog gerst, de rest is mais, helaas.
    maar met haver maak je een fout, haver is juist een wijdverbreide graansoort, de wilde haver [ Avena fatua], komt zij het schaars nog steeds in onze flora voor. men gaat er van uit dat dit gras Oot genaamd een van de stamvormen, misschien wel de enigste is van de haver [Avena sativa]. Ze kwam vermoedelijk als onkruid voor tussen Emmer koren, een van de voorlopers van tarwe. De mens heeft ontdekt dat ook dit gras te kweken was en zodoende is haver ontstaan.

  3. @martien: de foto’s lagen er een tijdje, maar dacht dat dit blog er maar eens van moest komen.
    @maria:ik ook, zie nog de oude roggevelden met korenbloem en kamille voor me.
    @antoinette: ik bedoel dat haver als voedergewas niet veel meer voorkomt in Nederland.
    @Aad: bij deze dan Aad :)
    groet Luuk

  4. Je bent iets vergeten over rogge,Kraamvrouwen rogge dat in de duitssprekende streken werd verbouwd in oost europa.
    Houdt verband met heksen verbrandingen.
    Komt oe.
    Het viel op dat het zien van heksen en vamoiers en zo alleen gebeurde door armere mensen op het platte land.
    In de jaren 90 is toen een onderzoek begonnen in duitsland; wat lijkt:
    de rijken aten witte brood
    de armen brood van rogge zwart brood.
    het ras rogge kon worden achterhaald en werd labaratorium getest
    het bleek idd een component te bevatten die het bloeden bij een bevalling beperkt
    Werkt nog steeds
    Maar het tweede was interessnater
    Als de winter streng is, komt er en schimmel in de rogge.
    Die schimmel bevat bacterien; die en het bakproces overleven, en hallucinerend werken.
    Voila.
    Ben ik goed of fantastisch?
    PS het aantal chromosomen is wel wat verhoogd sinds het eerste graan i Libie werd verbouwd……
    Mais is ook een graansoort

  5. @van Kletersteeg: Je hebt gelijk wat de maïs betreft. Het ging mij alleen maar om het onderscheid te maken tussen al het koren wat op het land staat, in dit geval de bovengenoemde vier.
    Dat rogge componenten die bloedstelpend waren wist ik niet, wel van de schimmel, ook wel moederkoren genoemd. Iets te veel en het werkt dodelijk.
    Overigens vind ik graanvelden wel mooi, behalve die met maïs, groene muren en je ziet niets, nee niet mijn graansoort.
    groet Luuk

  6. Vanochtend nog havermout gegeten ! Lekker en gezond. Die aren van de gerst noemden wij vroeger ‘kruipertjes’. Je stopte zo’n aar bij je hand in je mouw en dan leek hij naar boven te kruipen…;o)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Sophie L.

Photos Partage Passion

Marjoleins foto's

landschappen, straatfotografie, planten, dieren en diversen

Henk's Fotospace

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Ramirezi

Bioblog

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

Fenny's Blog

Just another WordPress.com site

blewbird

tussen de randstad en de zee

Schrijfkunst

proza, dichtkunst, columns, kunstbeschouwing, beschouwingen over schrijven en taal

ATELIER c157

- ART & PHOTOGRAPHY -

Appelvrouw

van de Boomstam

Blomsterphoto

*blomsters et cetera by nature & soli

DOLDRIEST

spelen met woord en beeld

Macrofotografie

de natuur van dichtbij

Antoinette Duijsters

Een andere WordPress.com site

Er was eens...

Bijdragen tot de oplossing van het Weetnietbetersyndroom

RARDO

macrofotografie - vrij werk

babbelegoegjes

Just another WordPress.com site

Bloeiwijze in beeld

Over natuur en evenementen in Nederland en Italie

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 41 andere volgers

%d bloggers like this: