Boeken, boeken en seksuele voorlichting

Toen ik zes was kreeg ik een abonnement op de openbare bibliotheek in de bloemenbuurt van Zwolle. Het eerste boekje uit de bibliotheek dat ik me nog herinner is Bolke de Beer.
Bruinige bladzijden, pentekeningen. Ik vond alles wat Bolke beleefde heel spannend, en beleefde het bos zoals Bolke het beleefde.
Vanaf die tijd ben ik boeken gaan lezen.

Ik ging wel twee keer per week naar de bibliotheek, je mocht twee boeken meenemen.
Had ik de boeken uit dan kon ik nog altijd die van mijn zus lezen, maar die ging niet vaak naar de bibliotheek.

Om toch te lezen haalde ik boeken uit de boekenkast van mijn ouders. Al vroeg, ik moet een jaar of zeven zijn geweest, verscheen het boekje “Mammie, waar kom ik vandaan”.
De bedoeling was dat moeder dit voorlas. Mijn moeder heeft nooit voorgelezen, dus dit werkje ook niet.
Ik las het zelf. Zaadje, eitje, piemel, vagina, jongetje, meisje en liefde alles verluchtigd met plaatjes.
Ik wist dus nu waar ik vandaan kwam.
Ik heb dit boekje meerdere malen bekeken.
Het boekje had voor mij niet helemaal die betekenis waarvoor het bedoeld was. Voor mij zat er een seksuele lading aan vast.

Door de ruzie tussen mijn ouders, waarbij mijn moeder allerlei seksueel getinte opmerkingen maakte, wist ik dat er meer was dan het voorlichtingsboekje vertelde.

De boekenkast bestond uit drie planken en een kastje ernaast, waarin ook drieplankjes lagen. Dat kastje kon op slot, was ook op slot, maar de sleutel stak er eigenlijk altijd in. Bij gebrek aan boeken bekeek ik alle boeken die op de planken stonden, en ja wat achter slot zit is misschien interessanter.

Daar vond ik twee boeken die mijn vermoeden, dat er meer was dan in “Mammie waar kom ik vandaan” stond, bevestigden.

Allereerst het “Volkomen huwelijk” waarin de uiterlijke kenmerken van man en vrouw beter in beeld waren gebracht dan in het voorlichtingsboekje. Ik wist niet veel want ik had mijn ouders nooit naakt gezien.

Ook werd beschreven hoe het proces van kindje maken verliep, en dat het kindje maken niet het doel van de interactie tussen man en vrouw was. Dat er gevarieerd kon worden.

Er stond ook een ander boekje, harde, donkerblauwe stoffen kaft. Het boekje bevatte een verhandeling van een arts, uit het Duits vertaald. De arts vertelt daarin een aantal casussen van patiënten die een bepaalde, niet normale, seksuele ervaring hadden gehad. Natuurlijk flauwekul, niks medisch, gewoon porno. Onder de noemer van medisch kon het over de toonbank.
Je kunt dus gerust zeggen dat ik, door mijn boekhonger en het gezin waarin ik opgroeide, een uitgebreide seksuele voorlichting heb gehad.

Wist voor mijn tiende al van alles, met diverse aberraties erbij.

Heeft mij dit voordeel gebracht?

Makkelijk antwoord.

Nee.

Nadeel dan?

Ja.

Gepubliceerd door

luuk1945

Fotografie, lezen, wandelen, schilderen, films ... woont in Gorssel

3 reacties op ‘Boeken, boeken en seksuele voorlichting

  1. mooie bijdrage. het eerste deel had ik geschreven kunnen hebben, alleen heette het boek bij mij: moeder zeg me eens (voor meisjes) en was er ook nog een (ouder) boekje in omloop, volgens mij voor jongens, dat heette: Strijd in het jonge leven…
    bij mij werkte het weer heel anders uit: ik ging er wel in lezen, maar mijn geest weigerde hardnekkig om te begrijpen wat er precies in stond, ik ‘snapte’ de tekeningen niet, en ook later, toen kinderen op school grapjes over seks maakten, weigerde ik om ernaar te luisteren, had een soort fobische angst, zou je achteraf bijna zeggen, voor alles wat met seksualiteit te maken had… weet ondertussen dat het bij mij ook met opmerkingen te maken had die ik als kind opving, dingen waar geheimzinnig over werd gedaan, of juist raar over gelachen werd, en waarvan ik toch ook het gevoel kreeg dat me dingen verzwegen werden…

  2. @Maria en Rachel: Bij Bolke kon ik me van alles voorstellen en voelen. Maar bij hetgeen wat in die andere boeken stond niet. De confrontatie met gevoelens van volwassen heeft bij mij dan ook een bizarre indruk achter gelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.