Uitslaan en tuinen

Op school, ik zat in de 5e klas, werd naast de gewone lessen ook veel aandacht besteedt aan handvaardigheid.
Hierbij hoorde figuurzagen, inclusief het afwerken en schilderen. Als eerste product heb ik Donald Duck gezaagd, geschuurd, ook de randen mooi rond en geverfd. Ik was behoorlijk trots op mijn werkstuk.
Daarna leerden we huisjes maken uit karton. Eerst een uitslag tekenen om daarna het in elkaar te plakken. Het huisje werd vervolgens met afgebrande lucifers beplakt om het een houten uiterlijk te geven. Ik vond dit fantastisch en heb thuis een heel dorp, inclusief kerk met toren gemaakt en heel wat lucifersdoosjes aangestoken voor het benodigde hout.

Ook bedacht onze meester dat we een tuintje moesten aanleggen in het terrein voor de
school.
Met z’n tweeën kreeg je 1,5 m in het vierkant. Het onderhoud moest wel gebeuren buiten schooltijd of in de pauze. Degene waarmee ik dit project deed had er al gauw geen lol meer in, maar mij greep het helemaal. Ik zaaide zinnia’s en grote afrikanen, en het groeide fantastisch.

Bij zware regenbuien liep alles onder, zodat ik met de andere tuinbezitters een goten systeem ontwikkelde om het overtollige water af te voeren. We maakten duikers van lege gecondenseerde melkblikjes om het zo echt mogelijk te maken.
In Hollandia was geen melk zodat we gecondenseerde melk aanlengden met water, dit was pas lekker als het een dag in de koelkast had gestaan.

Door mijn enthousiasme voor een tuin kreeg mijn moeder ook zin om een tuin voor ons huis te maken. Er groeiden wel wat planten, vooral sanseveria’s, maar het was een zootje.
De sanseveria’s groeven we uit en zetten die langs het pad naar het platje. Verder zaaiden we allerlei zinnia’s en afrikanen in de tuin, veel meer soorten waren niet beschikbaar.
De rand van de sanseveria’s groeide hard en was al gauw mooi dicht.
Mijn vader nam van zijn tochten door de jungle, hij moest vliegvelden aanleggen, allerlei boomorchideeën mee. Deze hingen we in de boom voor ons huis, waarbij we ze omwikkelden met de schil van de kokosnoot.

Ik heb altijd al van de natuur en planten gehouden zie Vogelwikke, maar mijn liefde voor tuinieren is toen begonnen en nooit meer opgehouden.

10 gedachtes over “Uitslaan en tuinen

  1. hier hebben we kindervolkstuintje voor de kinderen van de basisschool. Leuk om telezen dat jullie zelf een gotensysteem ontwikkelde. Dat verraadt het hart van een echte tuinierder

  2. mijn vrouw is gek op tuinieren. zelf kijk ik graag naar wat er uit zich zelf gebeurt. mijn vrouw noemt het desinteresse. ik noem het contemplatie.

  3. Ik heb als tuinvrouw je blog met plezier gelezen.
    Binnenkort ga ik mijn zinniaatjes weer voorzaaien in de kas. Ook de afrikaantje ontbreken niet in de moestuin, je ziet maar……
    Groet Linde

  4. Een tuinierende Luuk! Dat is leuk! En van karton kerken bouwen en beplakken met afgebrande lucifers, dat deed mijn neef ook. Hij maakte er zelfs verlichting in. Wat wij niet leuk vonden was dat wij nooit met die mooie kerkjes en kathedralen mochten spelen. Wij hadden daar hele leuke kleine popjes voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s