Uitstapjes in Hollandia

Soms, als alle sterren goed staan, maken wij, net als ieder normaal gezin, uitstapjes. Veel is er niet te beleven, tenminste voor diegene die in Hollandia woont. Je kunt naar het strand gaan, base G, of naar het Sentanimeer om te gaan zwemmen of waterskiën en naar de jachtclub om te gaan zeilen op de Humboldtbaai.
Andere mogelijkheden zijn, wandelen boven Sentanimeer of naar een kali, rivier, gaan en daar picknicken.
Ook zijn er twee bioscopen in Hollandia.

Voor ons is het zeilen er niet bij, we zijn geen lid van de jachtclub, het waarom is niet duidelijk, het zal wel een geldkwestie zijn. Ook het waterskiën doen we niet, we gaan niet naar het juiste paviljoen aan het Sentanimeer, wij gaan naar Meerzicht, het tweederangs paviljoen bij het Sentanimeer.

De uitstapjes worden gemaakt op zondag, na de kerkdienst. Zaterdags is er tot twaalf uur school en ook mijn vader werkt dan tot twaalf uur. Na het middageten moet er gerust worden, niet dat ik dat doe, maar mijn ouders gaan wel naar bed en blijven tot even na vieren op hun slaapkamer. Veel tijd is er dan niet over voor een uitstapje.


Base G

Meestal gaan we naar het strand, Base G. We kiezen altijd de linkerkant van het strand, dichtbij Kaap Soeadja, daar is het strand het steilst en zijn de golven groter. Je kan er niet goed zwemmen, maar spelen in de hoge golven vinden we veel leuker. In het wat rustiger deel gaan we snorkelen, vissen kijken en zeeslangen die in het zeegras verscholen zitten.


Meerzicht

Om bij het Sentanimeer te komen moet er een kilometer of 30 gereden worden, we gaan daar dan ook niet vaak naar toe. Daarbij moet je, als je gebruik maakt van het terrein van Meerzicht, consumpties gebruiken. Mijn ouders hebben in Nieuw Guinea geen probleem met het betalen op zondag, maar geld uitgeven voor plezier is niet iets wat mijn vader zomaar doet.
We mogen altijd één flesje prik, mijn lievelingsdrankje is grenadine groen.
Het zwemmen in zoet water is lekker en vanaf de steiger oefen ik allerlei duiksprongen, zelfs de salto achterover lukt me.


Koken bij de kali

Ik vind het uitstapje naar de kali altijd het leukst. We rijden dan naar Ifar, 40 kilometer, en vlak voor Ifar gaan we linksaf de weg af, een onverhard pad op en na een 500 meter zijn we er. Als het de dag ervoor geregend heeft staat er veel water in de kali en zijn er tussen de rotsen grote poelen water. Lekker dammen bouwen om het water nog hoger te krijgen.
Maar het leukste van de kali is dat we daar niet picknicken maar eten gaan koken op een houtvuur.


Wandelen langs het Sentanimeer

Als we gaan wandelen gaat mijn moeder niet mee, zij blijft thuis met mijn kleine zusje. Veel doen we dat niet, dat wandelen, het moet dan niet te heet zijn en al wat later op de dag, zo tegen een uur of vier. Het uitzicht over het Sentanimeer is wel prachtig.

Meestal gaan we tegen een uur of vijf in de middag weer terug, behalve al we naar Base G zijn geweest, dan gaan we eerder terug, iedereen is dan het plakkerige zout en zand zat.

Een enkele keer gaan we ook naar de bioscoop. De film Operation Pettycoat is een film die zich afspeelt in de tweede wereldoorlog op een duikboot. De bemanning moet een aantal verpleegsters meenemen. De verwikkelingen in de kleine bedompte ruimte van de duikboot is voor te stellen.

Gepubliceerd door

luuk1945

Fotografie, lezen, wandelen, schilderen, films ... woont in Gorssel

9 reacties op ‘Uitstapjes in Hollandia

 1. Wij zijn nu ongeveer in hetzelfde jaar aan het komen met onze histoblogs.
  Wat me steeds weer frappeert zijn de foto’s. Ik heb er maar een tiental, jij beschikt over het veelvoudige. En al in kleur.
  Nooit geweten dat Nieuw-Guinea ook zo paradijselijk kon zijn.
  Is je liefde voor de natuur hier ontstaan?

 2. als je het zo beschrijft klinkt het paradijselijk.
  maar wat ik me afvraag, die 30 of 40 kilometer rijden,over wat voor wegen ging dat? want over slechte wegen was dat natuurlijk een enorme afstand?

 3. @Anne: De wegen waren goed geasfalteerd, maar je reed wel gedeeltelijk door de bergen, veel bochten en geslinger, over die veerig kilometer deed je al gauw een uur.

 4. Die bovenste foto: lijkt wel een bounty-strand!
  Soms, als alle sterren goed staan, maken wij, net als ieder normaal gezin, uitstapjes…. veelzeggende en geweldige openingszin…!
  Hartelijke groet, Coby

 5. Mooie verhalen en vaak ook confronterend. Mijn ouders (beiden overleden) hebben elkaar ontmoet in Hollandia en mijn twee oudere broers zijn daar geboren eind jaren ’50. Momenteel ben ik bezig de negatieven in te scannen uit die tijd. Probeer de plaatsten te bepalen waar ze genomen zouden kunnen zijn. Dus google wat op teksten die ik op foto’s vindt of de beperkte informatie die beschikbaar is. Zo kwam ik op jouw blog terecht. Fascinerend om die tijd als jong kind mee te maken, je hebt dan zoveel herinneringen uit die tijd. Mijn broers waren nog peuters toen ze vertrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.