De Nieuw Guinea Raad

In 1960 verbreekt de regering van Indonesië alle banden met Nederland. Het betreft de Nieuw Guinea kwestie. Het is de tijd van dekolonisatie, en Soekarno wil het westelijk deel van Nieuw Guinea, dat oorspronkelijk tot Nederlands Indië behoorde, en in 1948 niet werd overgedragen aan de Indonesische regering als nog bij Indonesië voegen.
Het volgende stuk schrijf ik niet vanuit het perspectief van het heden, maar zoals het toen op mij, jongen van 14 tot 16 jaar, overkwam.

In de loop van 1960 werd het duidelijk dat Indonesië een gevaar vormde. De taal werd steeds dreigender. En er kwamen ook werkelijke acties van Indonesië. Nederlands Nieuw Guinea werd aangevallen door parachutisten, alleen in het zuiden en westen, en door MTB’s (motortorpedoboten).

Het gebouw van de Nieuw Guinea Raad

De Nederlandse regering wilde snel de Papoea’s een vorm van zelfbestuur geven in de vorm van de Nieuw Guinea Raad.
In 1961 werden verkiezingen uitgeschreven.
In Hollandia ontstond er een heuse verkiezingsstrijd.
De verschillende bevolkingsgroepen hadden zo hun eigen kandidaat.
Vanuit de kerk werd dominee Mori, een autochtoon, gepromoot.

Slogans als Momento Mori en stem Mori potverdorie gingen rond.
Een andere kandidaat was Mr. de Rijke die veel steun kreeg van de liberale kant.

Dominee Mori was mijn kandidaat, niet vanwege de kerkelijke achtergrond maar omdat hij iemand was van Nieuw Guinea zelf. Op school zaten een aantal Papoea jongens in de klas en we spraken veel over de Nieuw Guinea kwestie. Voor mij was het duidelijk dat de inheemse bevolking niet pro Indonesië was, maar een eigen bestuur wilde.

In de zomer van 1961 wordt de Nieuw Guinea Raad geïnstalleerd met veel feest, sportwedstrijden, een Pasar Malan en vuurwerk.

Veel heeft het niet uitgehaald want in het najaar van 1962 werd Nederlands Nieuw Guinea overgedragen aan de VN en een paar jaar later aan Indonesië.
Toen, en nu nog steeds, vind ik dat de Papoea’s onrecht is aangedaan.
Zoals altijd hebben grote landen als de VS andere belangen, de communistische dreiging in Indonesië, de dominotheorie, dat alles zorgde ervoor dat een volk werd uitgeleverd aan een regering die het niet wenste.

Gepubliceerd door

luuk1945

Fotografie, lezen, wandelen, schilderen, films ... woont in Gorssel

4 reacties op ‘De Nieuw Guinea Raad

 1. Zoals ik in mijn serie schrijf interesseerde mij de politiek. Dus ik lees dit blog met veel belangstelling. Heel juist om in vanuit de visie van een 14-16-jarige te beschrijven. Bovendien vanuit NG zelf.
  Ik was vanaf 1955 op de hoogte van de spanningen met Indonesië en vanuit NL-perspectief voor zelfbestuur. De Kennedy’s voelde evenwel meer voor de overdracht en zo ging het dan ook, ondanks de "oorlogshandelingen". Achteraf een schande. NG heeft een eigen volk en cultuur en behoort niet tot Indonesië.

 2. Als toekomstige mede bestuurders van Land en Volk van Nieuw Guinea werden wij , studenten aan de Bestuursschool (OSIBA) in Hollandia ingezet door Het Gouvernement van Nederlands Nieuw Guinea
  om voorlichting aan de de bevolking te geven omtrent het proces van de vrije verkiezingen en de politieke toekomst en de functie van de Nieuw Guinea Raad.
  Na een stoomcursus van een week aan de prachtige Sentanimeer (Bellevue) onder leiding van Mr. Herman Sarolea (docent Staatsinrichting a/d Osiba) en Dhr.Bernard Ubbink (Bevolkingsvoorlichting)
  werden wij per koppel er op uit gestuurd om de bevolking de kies systemen (getrapt en rechtsreeks)
  en de functie van de Nieuw Guinea Raad op weg naar Zelfbestuur in de nabije toekomst uit te leggen.
  Samen met Nathalis Faghiri (later Kolonel van Politie in Yajapura) werd ik gedropt aan de prachtige strand van de Holtekang om een week lang via de kampongs Skou Mabo,Skou Jambe, Skou Say en verder naar de achterland kampong Njao, Njao Nemo en de Tami Rivier op zoek naar krokodillen jagers en sago kloppers. Een weeklang door de banjir (overstroming) waden en s’nachts onder de blote hemel
  op sirih/pinang en krokodillenvlees kauwen je verhaal vertellen.
  Na deze voorlichtings activiteiten worden wij toegevoegd aan de stem commissies om de Stembureaus te bemannen en te zorgen / kontroleren dat iedereen ordentelijk en eerlijk zijn/haar stem uitbracht.
  In Hollandia stad had Mr.Olaf de Rijke met 5 stemmen verschil gewonnen van ds H.Mori Muzendi.
  In opdracht van de delegatie Biak Numfor geef ik leiding aan de voorbereidingen van de Barapenfeest
  waarbij de Biakkers over hete/verbrande stenen op blote voeten liepen. Dansen en Wor liederen singen tot de volgende morgen 05 april 1961.
  Door al deze ervaringen zijn wij Papuas klaar om in 1969 onze Wil kenbaar te maken aan de wereld
  zoals vastgelegd in de New York Agreement van 15 Augustus 1962 n.l. ONE MAN ONE VOTE.
  Nederland torpedeert de New York Agreement met de latere Akkoord van Rome met Indonesie te sluiten om INRUIL voor Handelsbetrekkingen mag Indonesie MUSJAWARAH systeem toepassen en daarmede
  Het Zelfbeschikkings Recht van de Papua te ontnemen. Geld wat Stom is Maakt Recht wat Krom Is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.