Tokyo – Wereldreis 1962 – 1

Wereldreis 1 – Tokyo

Zodra mijn moeder en twee zusjes naar Nederland zijn vertrokken begint mijn vader een wereldreis te organiseren. Zijn idee is om naar Australië, Sydney, te vliegen en daar per vrachtschip, met passagiersaccommodatie naar de westkust van de Verenigde Staten te varen. Van daar uit weer per vliegtuig naar New York en daarna naar Nederland.
Niet dat mijn vader geld over heeft, dat heeft hij nooit, maar zijn functie in het ambtenarenapparaat van Nederlands Nieuw Guinea is zo hoog dat hij voortaan per eerste klas, nu businessclass, mag reizen. Het geld voor de vlucht naar Nederland mag ook op een andere manier besteedt worden.
Hij schakelt een reisbureau in, gespecialiseerd in internationale reizen, maar krijgt het niet voor elkaar.
De wereldreis wordt nu anders gepland, we vliegen, niet eerste klas maar toeristenklas. Het geld, dat hierdoor overblijft, kan omgezet worden in kilometers en overnachtingen in hotels.

Dat mijn vader geen geld over heeft blijkt ook wel uit het feit dat hij de spaarrekeningen van mij en mijn oudste zus opheft, wij zijn beide nog niet meerderjarig, en het geld op zijn eigen bankrekening stort. Mijn spaarrekening was niet erg hoog, hoewel een goede tweehonderd gulden is in 1962 voor een 16 jarige jongen toch niet mis. Mijn oudste zus heeft al drie kwart jaar gewerkt en heeft een aanzienlijk hoger bedrag gespaard.
Maar alles voor het goede doel, de wereldreis.

Op Biak wachten we op het vliegtuig naar Tokyo, de eerste stop van onze wereldreis.
Allemaal een beetje paniekerig, de Nederlandse regering heeft zojuist de algehele evacuatie van vrouwen en kinderen gelast en het is ineens vreselijk druk in Biak en iedereen wil zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Nederland.
Wij moeten ook plaats maken, en krijgen daarom eerste klas plaatsen. Tja, je kunt niet iedereen zomaar deze plaatsen geven, je moet wel een bepaalde status hebben.

In Japan zullen we Nikko, een tempelcomplex, Kamagura, met zijn reusachtige, Budha en Tokyo bekijken.
De eerste paar dagen zijn we in Tokyo, ik krijg daar een kleine Ricoh camera en een kleine transistorradio. Mijn vader beweert dat daarmee ik mijn spaargeld terug heb, maar ik ben niet gek. Ik ken de koers van de yen en weet dat hij bijna de helft overhoudt.

De grote en drukte van die stad, in Nieuw Guinea ben je nog minder dan provinciaaltjes, is overweldigend. Vooral ’s avonds wanneer al de lichtreclames flitsen en beeld verhalen vertonen. Nu niets bijzonders, maar voor mij toen wel.

Ook brengen we een bezoek aan een theater waar een klassiek Japanse uitvoering wordt gegeven. Van deze voorstelling is mij niets bij gebleven, behalve dat het absoluut onverstaanbaar was. Na een paar dagen gaan we voor een week naar Nikko, naar het. Toshogu schrijn complex.

Allemaal heel indrukwekkend en fantastisch, maar één ding zit me dwars. We verblijven in hotels waar alles Japans is, het eten, drinken, ontbijt en de warme maaltijd. De rauwe vis komt m’n neus uit en zelfs de Japanse thee vind ik naar vis ruiken en smaken.
Als compensatie, mijn vader vindt dit alles namelijk fantastisch, mogen we ’s middag een noedel gerecht eten, met ei en een tomatensaus, en het ontbijt wordt: ‘American’.

Na een week gaan we terug, naar Tokyo. Het hotel daar is wat minder Japans en voor mij beter verteerbaar.
We bekijken daar het tempelcomplex en rijden om het keizerlijke slot heen. Gaan nog twee dagen met de trein naar Kamagura en bekijken de reusachtige Budha.

Na een kleine veertien dagen vertrekken we naar onze volgende stop, Hongkong.

Gepubliceerd door

luuk1945

Fotografie, lezen, wandelen, schilderen, films ... woont in Gorssel

5 reacties op ‘Tokyo – Wereldreis 1962 – 1

 1. Nou, voor zo’n reis had mijn vader mijn spaarpot mogen keren!
  Maar ik begrijp dat jouw vader erg dominant was en alles bepalend, waardoor je zelf ingeperkt werd en dus ook minder avontuurlijke ruimte kreeg?

 2. Gelukkig, de serie vervolgt.
  Je vader ernstig getypeerd. Of gecartoond?
  In 1964 waren de OS in Tokio. Merkte je daar al wat van?
  En dat hangen op vlieghavens is universeel.

 3. als je het nog eens over zou moeten doen…
  Ik voel het ook wel zoals Wilma, je wordt erin getrokken waardoor het ook een andere beleving wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.