Dingplaats

Een ding is voor de oude Germanen een volksvergadering. Een dergelijke vergadering werd op vaste tijden in het jaar gehouden, hier bij kwamen alle vrije mannen bij elkaar.
De plaats waar het Ding werd gehouden was een heilige plaats, daar heerste de dingvrede. Er werden geen wapens gedragen en deze vrede duurde voor de hele periode van het ding, niet alleen ter plaatse maar ook daar buiten.

Op het ding werd rechtgesproken, conflicten bijgelegd, wetten vastgesteld. Maar ook oorlog en vrede of het leiderschap vastgesteld.

De dingplaats werd afgebakend door een een soort omheining en er werd een schild, zwaard of vaandel opgericht, in later tijden ook wel een beeld va een god. De priesters bevonden zich binnen deze omheining en de toeschouwers er buiten.
De dag dat de waarop rechtgesproken werd was op din(g)sdag.

Op de dingplaats werd ook de god Tyr of Tiwaz werd vereerd (beschermgod van het ding) werd die dag ook wel naar die god vernoemd, tiisdei in het Fries, tuesday in het Engels.


De Dingselerberg


De dingplaats bij Markelo, nu in gebruik als trouw locatie

Twee van deze dingplaatsen zijn die op de Dingselerberg bij Markelo en de Balloërkuil.
De dingplaats op de Dingselerberg is zeker 800 jaar oud en werd gebruikt voor rechtspraak. De opperrechter bevond zich binnen de ruimte en zijn schild hing achter hem en hij zat onder lindebomen.

Gebruikte bronnen:
Dings Dingen
Het Maalkruis


Uitzicht vanaf de Dingselerberg

15 gedachtes over “Dingplaats

 1. Eindelijk ‘ding’ in ere hersteld. Ik vind het een prachtig woord. Intuitief wist ik dat al Luuk, want ik gebruik het woord in allerlei vormen veelvuldig. Maar nu zonder gewetensvroeging. Als ik het goed begrijp is ding de oervorm van de democratie. Eigenlijk zoals een democratie behoort te zijn. Het parlement moeten we voortaan maar weer de dingplaats noemen Lucas, dan komt het misschien weer goed in ons land.

 2. Da’s zeker een mooi woord en een interessant oud gebruik.
  (Hebben jullie trouwens wel eens gehoord van ‘zoenen’? Na in het gem. archief een paar honderd ‘zoenboeken’ op hun nieuwe plek te hebben gezet, heb ik maar ’s gevraagd wat dat voor gebruik was. In de middeleeuwen kwamen na een moord of doodslag de families van dader en slachtoffer bij elkaar en werd het verlies beslecht door het aanzienlijke bedrag van 25 guldens van eigenaar te doen verwisselen. Er werd heel wat afgezoend in die tijd.)

 3. interessant. nooit geweten.
  herkende na even nadenken heel vaag het woord ‘geding’, en het Duitse Bedingung = voorwaarde, afspraak.

 4. @Lidy: ben direct voor de naamsverandering maar of het helpt en zorgt dat het weer goed komt… betwijfel het.
  @Joke:ik kende het begrip van het zoenen, heb dat altijd een mooie manier van recht doen gevonden.
  @Maria:Ja in het woord geding nog heel herkenbaar.
  Groet Luuk

 5. Dank voor het antwoord op m’n vraag n.a.v. één van je vorige bijdragen. Het was toch anders dan mijn fantasie die door je woord oudedingplek in werking werd gezet. (ik dacht echt dat er een plek als een soort van museum was ingericht met oude dingen uit die streek)…..
  Hartelijke groet, Coby

 6. Ik zou graag naar je gunst ‘dingen’. Dinxperloo ligt in Drente en je kunt meedingen naar de grote prijs.
  Ja, het woord ding komt niet actief nog aardig vaak voor.
  In het ‘geding’ zijn is bekend genoeg. Nou, tot dingsdag.
  Ik heb een stuk teruggewandeld in je logs en heb genoten van de prachtige natuur. Het is, zag ik, moeilijk om daar veel op te reageren en dat is eigenlijk wel jammer. Ik weet wat een werk het is om al die foto’s mooi op zijn plek te krijgen.
  Groet, O.

 7. @oliphant: dank voor je bijdrage in de dingen, maar iets moet toch van mij hart en dat is dat Dinxperlo in Gelderland ligt. ;-).
  groet Luuk

 8. in denemarken wordt het woord nog steeds gebruikt, zij het dat het niet "ding" maar "ting" is….
  zoals de afvaardigingen van de politieke partijen in de tweede kamer, zo hebben zij de "Folketing",
  m.a.w. de afvaardiging van het volk….ook overal in het land zijn nog steeds de plekken waar de ting werd gehouden te vinden, altijd een ronde cirkel van hele grote keien…ze worden beschermd, verzorgd en in ere gehouden, dus gebruikt…
  ting is een actief woord en begrip in de deense taal en cultuur…
  mooie foto’s heb je gemaakt, vooral de onderste….prachtig ook de kleuren…….
  jeggroet

 9. Ja, het ding, zou nu ook niet misstaan. Het Alting in IJsland staat op mijn verlanglijstje, er is daar nog een hele grote te vinden.
  Mooie foto’s!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s