Oude bijenstal op Twickel

Een bijenstal is een schuur(tje) waar de bijenkasten of korven droog en beschut kunnen staan.
De bijenstal op de foto is een oude stal. dat is natuurlijk te zien aan het bouwwerk zelf maar ook aan de korven die er in staan.

Tegenwoordig worden bijen niet meer in korven gehouden maar is kasten.
Het verzorgen van de bijen en het winnen van de honing is een stuk gemakkelijker.
Als de honing uit een korf wordt gehaald dan wordt ook het volk in de korf vernietigd.
De raten in een korf zitten vast aan de korf terwijl die in een bijenkast in een raam zitten en die ramen zijn er uit zijn te halen en te vervangen lege ramen.

6 gedachtes over “Oude bijenstal op Twickel

 1. Gezien de diervriendelijkheid een vooruitgang, maar die korven hebben wel een mooie organische vorm die ik beter bij een bijenvolk vind passen…

 2. "Als de honing uit een korf wordt gehaald dan wordt ook het volk in de korf vernietigd."
  Weet je dat zeker? Ik heb het wel anders zien doen: Een volle korf (vol met bijen, honing, was en pollen) boven een lege korf houden, goed schudden, en een kluit bijen (volk) valt naar beneden in de lege korf en begint daar opnieuw.
  Groetend, T.

 3. @antoinette:hieronder nog meer te leren
  @ramirezi:zo is het wel ramirezi, maar het is makkelijker te imkeren in een kast
  @Terracidus: In een bijenkast zijn twee compartimenten, onder de broedramen waar de koningin de eitjes legt en de larven gevoed worden en vervolgens een metamorfose ondergaan tot bij, en boven de honingramen waar de bijen de honing opslaan. Dat er in het bovendeel geen broed komt is het gevolg van een rooster tussen beide delen. De werksters (bijen) kunnen door het rooster heen maar de koningin is zo groot dat zij er niet door heen kan.
  Je kan in een kast de honing winnen zonder dat je het broed vernietigd.
  In een korf is er geen scheiding, wil je daar dus de honing winnen dan vernietig je het broed en daarmee de vervanging van de oude werksters die na een aantal weken trouwe dienst sterven.
  Als een de bijen van een korf in een andere gestort worden raken ze, en de imker ook, het broed kwijt.
  De jonge bijen, 1 a twee weken oud zijn degene die veel was aan kunnen maken voor de opbouw van het de raat. Door de vernietiging van het broed bij winnen van de honing uit een korf mis de snelle van nieuw raat in de nieuwe korf. Op zich nog geen probleem zolang de koningin maar ruimte heeft om eitjes te leggen voor nieuwe bijen, van eitje tot bij duurt ongeveer drie weken. Daarbij is het zo dat de koningine vooral eitjes legt als er dracht is, als er nectar en stuifmeel te winnen is. Is er geen dracht dat legt ze niet veel eitjes omdat er geen goede toekomstmogelijkheden zijn voor de nieuwkomers, want de jonge bijen hebben eerst taken binnen de kast (korf) en later pas als haalster.
  In Nederland kennen de imkers drie perioden van dracht. De voorjaarsdracht tot ongeveer half mei, dan de zomerdracht tot eind juni en de heidedracht van begin augustus tot begin september. Vroeger, toen de korfimkerij normaal was, was de hoofddracht die van de heide. In die periode werd de meeste honing gewonnen, de ander perioden werden gebruikt om de volken te splitsen, nieuwe volken voor het volgende jaar, en sterk te maken, grote volken maken, voor de heide zodat er veel honing gewonnen kon worden.
  Na de heide zijn er drie, maximaal vier weken, over voor het volk, in een korf, om nieuwe raat op te bouwen en winterbijen te maken. (Winterbijen leve langer, namelijk de hele winter lang want in de winter legt de koningin geen eitjes). Die tijd is te kort om dat voor elkaar te krijgen.
  Dus als de imker het volk niet vernietigt dan is hun overlevingskans zo klein dat het volk ophoudt te bestaan.
  Het overbrengen van een volk uit een korf naar een andere korf vraagt dus altijd veel opoffering van dat bijenvolk. Ze kunnen niet zomaar verder ze moeten alles, behalve de korf dan, opnieuw opbouwen en dat kost energie en levert geen honing op.
  @Pierra: de stal staat vlak bij de Noordmolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s