Edelherten in de oostvaardersplassen

Tijdens onze korte wandeling in de Oostvaardersplassen hadden we wel gehoopt edelherten te zien, maar dan op grote afstand. Te meer omdat het gebied zelf gesloten was en alleen op de dijk tussen kanaal en plas gelopen kon worden.
Maar al gauw zagen we het eerste hert, een bok, nog niet zo oud gezien het gewei.

Het dier liep vervolgens in een sukkeldrafje de dijk op, keek af en toe om en verdween op een gegeven ogenblik in het riet.

Vlak daarna zagen we een hinde in het riet liggen. terwijl ze rustig bleef liggen konden we haar op ons gemak haar fotograferen.

Niet veel verder weer een hinde, zij zorgde, terwijl ze voor ons uit sukkelde, dat de afstand tussen ons en haar zelf niet kleiner werd dan een meter of 10. Daarna fotografeerden we een aantal heckrunderen aan de overkant van het kanaal en daarna zagen we haar niet meer op de dijk. We sloegen rechtsaf, een pad naar een vogelkijkhut en daar was ze weer.

Ze liep voor ons uit tot we bij de hut waren. Vanuit de hut zagen we haar nog wat rondscharrelen waarna ze in het riet verdween. Terug op de dijk zagen we ineens een groep van vijf hindes.

Ze bleven op afstand en  en gingen de dijk op voor ons uit. Op een gegeven ogenblik plonsde de eerste het water in en achter elkaar ook de andere. Het is me niet gelukt om ze zwemmend te fotograferen, daarvoor was de afstand te groot en stond er te veel riet tussen mij en de hindes. Aan de overkant stonden ze nog even bij elkaar, het water uitschuddend en verdwenen in het riet.

Dat ze te water gingen bleek de enige oplossing te zijn want even later eindigde de dijk. Zij wisten dat al maar wij pas later.

We zijn na een broodje en koffie daarna terug gaan lopen en kwamen de eerste hinde, die we gezien hadden, weer tegen. Ze lag niet meer in het riet maar liep ook niet weg. Ook nu liet ze zich probleemloos fotograferen.

Aan de overkant van het kanaal op het veld waren grote groepen edelherten te zien.Ze zullen wel allemaal wild zijn maar ook wel gewend aan bezoek en bekijks. In de bossen op de Veluwe ook wel eens edelherten gezien maar dan op grote afstand, zie edelherten op de Loenermark, of door een gebied in te gaan waar je absoluut niet mocht komen.

2 gedachtes over “Edelherten in de oostvaardersplassen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s