Stokvis

Geen recept voor het bereiden van stokvis, niet dat ik niet van koken houd maar alleen het weken van de gedroogde vis duurt me te lang.
Daarbij ruikt die gedroogde vis niet echt prettig. Ruikt naar …. ja waar naar. Niet naar oude dode vis, dat is nog viezer. Ruikt wel naar vis, sterk ook. De geur lijkt wel wat op die van trassi, gefermenteerde visjes zoals liefhebber van de Indische schotel wel weten. Maar laat ik het maar gewoon houden opgedroogde vis. Zodra je de in de buurt komt van de stellingen waar die vis, en de koppen, te drogen hangen ruik je het en je weet meteen: STOKVIS!!
stokvis_20160909_3

stokvis_20160909_1

Die rekken staan vlak bij vissershavens en je kan er dichtbij komen en bij sommige er onder doorlopen. De geur is dan vrij sterk, niet dat die na verloop van tijd verdwijnt maar je went er wel aan.
De vissenkoppen worden ook gedroogd. Mijn idee was dat ze daar vast soep van koken en dat is ook zo. Ik heb gelezen dat die vooral naar Afrika worden vervoerd voor de soep.

Deze foto’s zijn allemaal op de Lofoten (Noorwegen) genomen maar, al is het vaak wel de meest bekende streek voor stokvis, er wordt op meer plaatsen in Noorwegen vis gedroogd.
stokvis_20160909_2

stokvis_20160909_4

3 gedachtes over “Stokvis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s