Wandeling Wijhe – Zwolle

De wandeling gaat zowel  over verharde als onverharde wegen en paden.
De start is bij de camperplaats aan de haven van Wijhe, Veerweg 8131 Wijhe.
De wandeling gaat onder aan de IJsseldijk of over de  IJsseldijk van Wijhe naar Zwolle,  daar waar het niet mogelijk is de dijk te volgen wordt er, zoals bij Windesheim, Harculo en Vlakbij Zwolle, wordt loopt de route dichtbij de dijk.

De lengte van de wandeling is 20,3 km.


wijhe-zwolle-kaart

De lengte van de wandeling is 20,3 km.

GPS wandeling Wijhe – Zwolle: Download
Route beschrijving wandeling Wijhe – Zwolle: Openen


De start is bij de camperplaats aan de haven van Wijhe, Veerweg 8131 Wijhe.

Route Wijhe – Zwolle:

 1. Bij de camperplaats, op de Veerweg, linksaf het voetpad langs de IJssel op gaan. Het voetpad maakt een bocht naar rechts en komt aan het einde weer uit op de Veerweg, vlak bij de aanlegplaats van de pont. Daar rechtsaf de Veerweg op.
 2. De Veerweg maakt, vlakbij de dijk, een bocht naar rechts, even verder linksaf het fietspad onder de dijk opgaan. Soms gaat het fietspad de dijk op, en even verderop er weer af, maar dan gewoon onderaan de dijk doorlopen.
 3. Doorlopen tot waar de dijk een bocht naar links maak, het fietspad gaat daar ook omhoog. Daar linksaf het fietspad, richting Zwolle, opgaan.
 4. Na het passeren van het dorpje Herxen, rechts van de dijk, stopt het fietspad. De weg gaat daar met een scherpe bocht naar rechts de dijk af. Deze weg volgen.
 5. De eerste weg links nemen, doorlopen tot aan natuurgebied. Daar het eerste bospad links, onverhard, opgaan. Dit pad loopt het bos uit en komt uit op een soort verharde weg, doorlopen en eerste bospad rechts ingaan.
 6. Dit bospad uitlopen tot verharde we, daar linksaf en de dijk opgaan. Boven op de dijk rechtsaf de dijk volgen, onverhard pad.
 7. De onverharde dijk gaat over in een verharde weg op de dijk, de Fabrieksweg. Deze verharde weg over de dijk volgen tot dat deze weg naar rechts de dijk afgaat. Deze weg naar rechts volgen.
 8. De eerste weg links in gaan en daar waar de weg een bocht naar links maakt rechtdoor gaan de dijk op. (Hier is het complex van de voormalige elektriciteitscentrale van Harculo te zien. De twee kenmerkende schoorstenen van deze centrale zijn al weg. Wanneer de hele centrale weg is en wat er dan met het terrein gebeurt is mij onbekend.)
 9. Boven aan de dijk rechtsaf en de dijk volgen tot een hek, daar rechtsaf de dijk naar beneden gaan en bij de verharde weg linksaf.
 10. Bij de T-splitsing rechtsaf en even verderop linksaf het voetpad opgaan. Dit voetpad komt uit bij een woonwijk, daar rechtsaf en doorlopen tot de dijk, de dijk opgaan en daar rechtsaf.
 11. Het fietspad, en de dijk, maakt eerst een bocht naar links en dan een bocht naar rechts. Dan gaat het fietspad de dijk af. Het fietspad naar beneden volgen en onderaan de dijk linksaf gaan, de Oldeneelweg op.
 12. Aan het einde van de Oldeneelweg linksaf de Kleine Veerweg in. De Kleine Veerweg weg komt bovenop de dijk uit, daar rechtsaf de weg over de dijk volgen. Links is het stadje Hattem te zien. De dijk blijven volgen tot vlak voor de spoorbrug over de IJssel. Daar naar beneden, langs het begin van het rangeerterrein het viaduct onder het spoor doorgaan.
 13. Na het viaduct het eerste pad rechts, onverhard, ingaan. Dit pad slingert langs de rand van het Engelse Werk, langs het spoor en rangeerterrein. Dit pad blijven volgen, geen zijpad naar links of rechts ingaan. Het pad maakt een bocht naar links, buigt van het spoor af. Doorlopen tot aan T-splitsing (verharde weg), daar rechtsaf.
 14. Door de fietstunnel lopen tot aan het eerste kruispunt met stoplichten. Daar linksaf en de wegen oversteken. Aan de andere kant rechts af de rustige kant van de Veerallee volgen.
 15. Bij de spoorwegovergang recht doorgaan, de Willemskade die weer overgaat in de Harm Smeengekade. Rechts is het centrum van Zwolle te zien. De Harm Smeengekade gaat over in de Pannekoekendijk.
 16. De weg komt uit bij een brug over het Zwarte Water. Deze brug overgaan en bij de rotonde linksaf, de Burgemeester Roelenweg.
 17. Doorlopen tot de eerste bushalte, lijn 1 en 83. Beide rijden naar Station Zwolle.
 18. Dit is het eindpunt van de route.


De start bij de bushalte lijn 1 en 83 aan de Burgemeester Roelenweg, 8021 EV Zwolle.

Route Zwolle – Wijhe:

 1. Bij de bushalte, met het gezicht naar de weg, naar links gaan. Bij de rotonde naar rechts gaan, de Pannekoekendijk. De brug over het Zwarte water overgaan en recht doorgaan. De Pannekoekendijk gaat over in de Harm Smeengekade, de weg blijven volgen. Links is het centrum van Zwolle te zien.
 2. De Harm Smeengekade blijven volgen, deze gaat over in de Willemskade. De spoorwegovergang overgaan en rechtdoor lopen. De Willemskade gaat over in de Veerallee. Nog steeds recht doorgaan.
 3. Bij de Prinses Julianastraat, aan de rechterkant, linksaf en de wegen oversteken. Aan de overkant rechtsaf en doorlopen tot na de fietstunnel.
 4. Na de fietstunnel linksaf, onverhard pad, het Engelse Werk in. Dit pad maakt een bocht naar rechts en slingert langs de rand van het Engelse Werk en het spoor en rangeerterrein. Dit pad blijven volgen tot het uitkomt op een verharde weg.
 5. Linksaf de verharde weg op en onder het spoorviaduct gaan. Langs het begin van het Rangeerterrein lopen en dan rechtsaf de dijk op.
 6. Op de dijk linksaf het verharde fietspad op. Onderweg is rechts het stadje Hattem aan de overkant van de IJssel te zien.
 7. Het fietspad gaat over in een verharde weg. Aan het eind maakt die weg een bocht naar links en gaat de dijk af, dit is de Kleine Veerweg. De eerste weg rechts in gaan, de Oldeneelweg.
 8. De Oldeneelweg blijven volgen totdat er rechts een fietspad de dijk op gaat. Dit fietspad volgen. Boven op de dijk linksaf het fietspad blijven volgen. Het fietspad, en de dijk, maakt eerst een haakse bocht naar links en dan een haaks bocht naar rechts. Dan gaat het fietspad, naar links, weer de dijk af.
 9. Recht doorgaan tot er rechts een voetpad is, dit voetpad ingaan. Aan het einde van het voetpad rechtsaf.
 10. De weg maak een bocht naar rechts en vlak daarna linksaf het Harculosepad op. Na het huis aan de rechterkant rechtsaf de dijk op gaan en bovenop de dijk linksaf. (Hier is het complex van de voormalige elektriciteitscentrale van Harculo te zien. De twee kenmerkende schoorstenen van deze centrale zijn al weg. Wanneer de hele centrale weg is en wat er dan met het terrein gebeurt is mij onbekend.)
 11. De dijk maakt een bocht naar rechts en daar waar het Harculosepad een bocht naar links maakt de linksaf dijk af gaan en recht doorgaan het Harculosepad op.
 12. Bij de kruising rechtsaf, de Fabrieksweg. De Fabrieksweg gaat de dijk op en daar linksaf over de dijk de Fabrieksweg blijven volgen. De Fabrieksweg buigt naar rechts maar recht doorgaan over de dijk, onverhard pad.
 13. Het onverharde pad over de dijken blijven volgen tot het uitkomt op een verharde weg, daar  linksaf de verharde weg op. Dan het eerste onverharde bospad rechts ingaan. Dit pad komt weer uit op een soort verharde weg, daar linksaf.
 14. De ze verharde weg maakt een bocht naar links maar dan recht doorgaan het bospad in. Het bospad komt uit op een verharde weg, daar rechtsaf.  Bij de T-splitsing rechtsaf., even verder gaat deze weg over in fietspad en gaat de dijk weer op.
 15. Boven op de dijk linksaf. Links is het dorpje Herxen te zien. Dit fietspad uitlopen tot aan de provinciale weg. De dijk maakt daar een bocht naar rechts, daar de dijk af en het fietspad onder aan de dijk volgen. Het fietspad gaat soms de dijk weer op en dan de dijk weer af, in dat geval gewoon doorgaan onder aan de dijk.
 16. Bij Wijhe komt het fietspad uit op de Veerweg. Daar rechtsaf. Doorlopen tot het veer en dan linksaf het voetpad langs de IJssel op. Dit pad maakt een bocht naar links en komt uit op de Veerweg. daar rechtsaf en bij de Camperplaats is het eindpunt van de route.


De wandeling en foto’s zijn gemaakt op 22 maart 2017.

Gepubliceerd door

luuk1945

Fotografie, lezen, wandelen, schilderen, films ... woont in Gorssel

Een reactie op “Wandeling Wijhe – Zwolle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.